Herrakunnan karitsapata
Karitsan lapapaloja, niskakiekkoja tai potkia 1/ruokailija
150 g juuriselleriä
2 isohkoa sipulia
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl oreganoa
1 puntti persiljaa
kuivattuja aprikooseja
Suolaa maun mukaan
Voita paistamiseen
Paista lihojen pinta kiinni ja kauniin ruskeaksi voissa paistinpannulla. Lado lihat pataan.
Kuori ja kuutioi juuriselleri ja sipuli. Kuullota pannulla voissa, mutta älä paista. Sekoita tomaattimurskaan ja mausta suolalla ja oreganolla. Lisää sekaan osa persiljasta, mutta jätä osa lisättäväksi ennen tarjoilua. Kaada seos lihojen päälle ja laita pata uuniin.
Anna hautua kaikessa rauhassa noin 150 asteen lämmössä kunnes liha irtoaa luista, eli noin 2,5 – 3 tuntia. Lisää kuivatut aprikoosit pataan noin haudutuksen puolivälissä. Ripottele loppu persiljasilppu lihojen päälle uunista ottamisen jälkeen.. Tarjoile esim. ohraton, riisin tai lohkoperunoiden kera.
Vinkki: Saat tomaattikastikkeeseen hienon pehmeän aromin, kun laitat sen kiehumaan hiljalleen kattilaan kun aloitat ruoanlaiton. Laita kattilaan tomaattimurska, suola, oregano, osa sipulista + noin 1 tl sokeria. Anna seoksen keittyä välillä sitä hämmentäen sen aikaa kun ruskistat lihoja ja kuullotat vihanneksia. Lisää keitos pataan lihojen päälle ja hauduta kuten yllä.
----------------------------------------
Grillikiekot yrttipedillä (helppo!)
Grillaa karitsan grillikiekot (tai paahto-, sisä-, ulko- tai kulmapaistit) haluamaasi kypsyyteen.
Silppua leikkuulaudalle haluamiasi yrttejä, esim. tuoretta rosmariinia, persiljaa, salviaa, timjamia, basilikaa, valkosipulia sekä suolaa, pippuria ja öljyä.
Nosta grillatut lihat yrttipedille.
Leikkaa lihat sopiviksi siivuiksi pedin päällä. Näin saat lihoihin pintasuolan ja tuoreiden yrttien maun.
(Ohje asiakkaalta)
-----------------------------------------
Karitsa- / vasikkatacot
Jauhelihaa
Sipulia
Mustepippuria
Suolaa
Tulisia mausteita
Salsa:
Tomaattia
Sipulia
Valkosipulinkynsi
Tuoretta korianteria
Chiliä tai jalapenoja
Persikkaa
Suolaa
Juustokastike:
2 rkl voita
0,5 dl jauhoja
5 dl maitoa
Juustonjämiä
Salsaa
(Suolaa)
Paista jauheliha. Sen kypsyessä valmista salsa ja juustokastike.
Pilko salsa-aineksia hieman ja soseuta ne sauvasekoittimella tai blenderissä. Maistele ja lisää tarvittaessa sokeria.
Valmista juustokastike: sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita. Älä ruskista. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi.
Lisää juustot. Jääkaappiin jääneet juustonjämät on näppärä käyttää tässä pois. Myös vuohenjuusto sopii erinomaisesti. Anna kiehahtaa. Lisää lopuksi salsaa ja tarvittaessa suolaa.
Tarjoile tacojen tai tortillojen täytteenä ja laita tarjolle myös salaattia, paprikaa, tuoretta tomaattia, kurkkua ja anannasta.
--------------------------------------
Karitsan ribsit uunissa
Ribsejä
Chiliä
Mintunoksia
Valkosipulinkynsiä
Suolaa
*********************************
Levittele mausteet ribsien päälle. Kääri ribsit kaksinkertaiseen folioon.
Hauduta uunissa noin 125 asteessa kolme-neljä tuntia, kunnes liha irtoaa luista.
Tarjoile siltään tai minttupeston kanssa.
Minttupesto:
Tuoreita mintunlehtiä
Öljyä
Parmesaania
Pinjansiemeniä
Ripaus suolaa
- raasta parmesaani, hakkaa veitsellä pinjansiemenet pätkiksi ja leikkele kapeassa kulhossa mintunlehdet silpuksi saksilla. Sekoita öljyyn ja anna maustua. Peston voi myös tehdä tehosekoittimella, mutta sekoittimen rajussa käsittelyssä solurakenteet räjähtävät ja pestosta voi tulla kitkerän makuista.
(Ohje asiakkaalta)
------------------------------------------
Karitsanlihapullat aprikoosilla
(gluteeniton)
0,5 kg karitsan tai lampaan jauhelihaa
1 muna
1 sipuli silputtuna
Ripaus jeeraa (juustokumina)
Ripaus garam masalaa
Ripaus kanelia
6 kpl maustepippureita jauhettuna
Suolaa
Kuivattuja aprikooseja
Voita paistamiseen
Sekoita aineet keskenään. Pyörittele pulliksi ja paina pullan sisälle kuivattu aprikoosi.
Paista pannulla kypsiksi.
Vaihtoehtoisesti voit paistaa pullat pannulla kauniin ruskeiksi, latoa ne pataan ja keittää päälle Herrakunnan Karitsapadan reseptissä olevan tomaatti-sellerikastikkeen.
Loppukypsennys voi tapahtua hiljalleen uunissa, eikä tarjoiluajankohtakaan ole niin tarkka.
------------------------------------------
Kesän paras marinadi
Balsamicoa
Punaviiniä
Rosmariinia
Suolaa
*********************************
Sekoita aineet keskenään ja kaada marinoitavien kyljysten, etuselkäkyljysten tai muun grillattavan karitsanlihan päälle. Anna maustua jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Nosta lihat huoneenlämpöön ja anna lämmetä ennen grillausta.
Halutessa marinadia voi terästää valkosipulilla tai sipulilla.
------------------------------------------
Valkosipulinen karitsanviulu
Marinoi karitsanviulua n. vuorokausi punaviinissä ja valkosipulissa. Voit puolittaa valkosipulit kuorineen isoon astiaan tai muovipussiin, lisää punaviiniä ja liha. Käännä lihaa pari kertaa marinoinnin aikana.
*********************************
Nosta liha lämpenemään ainakin 2 tuntia ennen kypsytystä. Poista ylimääräiset kalvot terävällä veitsellä.
Valmista maustetahna pilkkomalla
1 puntti tuoretta timjamia
1 puntti tuoretta rosmariinia
1 puntti tuoretta persiljaa
6-8 valkosipulin kynnet
Sekoita mausteet huoneenlämpöiseen voihin. Voita tarvitaan sen verran että tahnasta tulee mukavasti käsiteltävää ja yrtit sekoittuvat tasaiseksi massaksi.
Lisää lihan pintaan hiukan suolaa ja pippuria. Päällystä liha kauttaaltaan voitahnalla. Aseta karitsanviulu paistoastiaan tai pellille.
Paista 150 asteisessa uunissa painosta riippuen 2-3 h. Erityisen maukas lihasta tulee leivinuunissa.
Lihan sisälämpötila tulisi olla n. 65 astetta.
Tarjoa viulu valkosipuliperunoiden, maukkaan kastikkeen ja vihreän salaatin rinnalla. Paisti sopii tarjottavaksi niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Maukas karitsanviulu tuo juhlavuutta kaikkien vuodenaikojen juhlapöytiin. Kokeile karitssa joulukinkun sijaisena tai kesän noutopöydissä.
------------------------------------------
Parikyljykset parilla tapaa
Parikyljys on fileselkää, joten se valmistuu todella nopeasti pannulla tai grillissä. Se ei välttämättä tarvitse muuta kuin nopean paiston ja sen jälkeen pintasuolan ja pippurin.
Jos kuitenkin haluat niihin vähän jotain enemmän, alla pari vaihtoehtoa inspiraatioksi.
Karitsan parikyljyksiä min. 2 / syöjä
Suolaa
Maustepippuria
Sipulisilppua
Rosmariinia (kuivattu tai tuore)
Ruokakermaa
Voita paistamiseen
Vaihtoehtoisesti:
Parikyljyksiä
Currytahnaa
Anna parikyljysten lämmitä huoneenlämpöisiksi. Paista pinta kauniin ruskeaksi valurautapannulla.
Ripottele uunivuokaan sipulisilppua. Lado kyljykset silpun päälle. Ripottele kyljysten päälle rosmariini, suola ja maustepippuri ja lorauta sekaan lopuksi ruokakerma.
Hauduta uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia.
Tarjoile perunamuusin, valkosipuliperunoiden tai lohkoperunoiden kanssa.
Kun lorautat kermaa vähän reippaammin, saat samalla maukkaan kastikkeen.
Vaihtoehtoisesti:
Marinoi kyljykset currytahnassa (Rajahin Mild Curry paste on todella toimiva!) tai sivele tahnaa kyljysten päälle ennen paistoa.
Paista pannulla yhdessä paikassa kyljyksiä liikuttelematta kunnes lihasneste helmeilee pintaan.
Käännä ja paista toiselta puolelta, kunnes lihasneste helmeilee taas lävitse.
Kyljykset ovat nyt medium-kypsiä.
Mikäli haluat kypsempiä, jatka paistamista vielä hetki.
------------------------------------------
Kylmä potku
Vuoraa uunivuoka vahvalla foliokerroksella. Varmista että foliota jää reippaasti yli astian reunojen. Asettele jäiset karitsanpotkat astiaan. Ripauta sekaan vähän laadukasta suolaa, mustaa pippuria myllystä ja nippu tuoretta rosmariinia. Sulje folio huolellisesti potkien ympärille.
Paista sähköuunissa 75 asteessa vähintään 12 tuntia, tai anna kypsyä hiljalleen leivinuunin jälkilämmössä.
(Potkat voi pistää kypsymään myös ilman mausteita. Tällöin kannattaa keittää mausteinen suolaliemi johon liha kypsymisen jälkeen nostetaan maustumaan muutamaksi tunniksi. Liemi saa olla hiukan kättä lämpimämpää.)
Ota kypsät potkat varovasti astiasta tarjolle ja ripauta päälle vielä hiukan sormisuolaa. Maukkaan lihan kruunaa napakasti intialaisittain maustettu kermakastike jonka sekaan voi lorauttaa lihan paistoliemen. Pöytään voi nostaa myös rapsakoiksi paistettuja kauden juureksia ja vihreää salaattia.
------------------------------------------
Vartova pata
Tämä ihastuttava pataruoka kypsyy perheen muiden puuhien aikana ja on siksi yksi suosikkiresepteistämme. Lisäksi tätä pataa voi muunnella sen mukaan mitä omasta kaapista milloinkin löytyy. Ole siis luova!
Karitsaa, tähän pataan voi käyttää lapaa, niskaa tai vaikka kyljyksiä. Luullisesta lihasta tulee paras maku. Hätäinen voi käyttää myös luutonta niskaa tai lapaa.
versio 1) Laita pataan lihat, sipulilohkoja, paprikaa, tuoretta tomaattia. Paprikajauhetta, pippureita maun mukaan, laakerinlehtiä, suolaa ja punaviiniä
versio 2) Lihat, porkkanaa, sipulia, lanttua, tomaatteja,vettä (kypsytyksen puolivälissä perunoita isoina lohkoina) maustepippureita, laakerinlehtiä, suolaa.
versio 3)Lihat, sipulia, tomaattimurskaa, hedelmiä (kuten ananas ja persikka) kanelitanko, neilikoita ja inkivääriä,kurkumaa, juustokuminaa, suolaa (chiliä jos suu ja maha kestää). Lisää turkkilaista jogurttia purkillinen kypsytyksen puolivälissä.
Vartova pata on siis aika vapaa juttu. Tärkeintä on lisätä ainekset isoissa lohkoissa ja paloissa, jotta ne kestävät pitkän kypsytyksen. Yleensä ruoka on valmista kun se aamulla uuniin pistetään ja iltapäivällä syödään, vähintään 4-5 tuntia sille on annettava aikaa. Uunin lämmön ollessa alhainen, esim. 100- 120 astetta voi ruoka-aikaa siirtää eteenpäinkin aika vapaasti eikä pata siitä pahene, vaan suorastaan paranee. Siksi tämä on vartova pata, se tulee syödyksi sitten kun ruokailijoille sopii.
Kaveriksi maustevalintojen ohjaamana perunoita tai riisiä. Joskus pelkkä maukas ruislimppu voi riittää.
__________________________________________________
© Herrakunnan Lammas 2024
Nettisivut: Mainostoimisto KN